#Coronacooking
Mijn tijdlijn wordt al weken gevuld met perfect gebakken zuurdesembroden, home-made sterrenmaaltijden, gefermenteerde drankjes en exotische inmaakpotten. ‘Iets’ meer tijd maakt veel mensen creatief, zeker in de keuken. Voor mij ook een goed moment om met potten en pannen aan de slag te gaan.
En zelf bier te gaan brouwen.
Als biersommelier en fan van bier-boeken, weet ik natuurlijk al precies hoe je bier moet brouwen. Welke ingrediënten je gebruikt. Tot welke smaken deze leiden. En waar in het brouwproces het allemaal mis kan gaan. Allemaal in theorie dan natuurlijk.
Wel eens van leervoorkeuren gehoord?
Sinds ik als docent werk, vliegen de onderwijskundige termen me dus vaak om de oren. In het kort: sommige mensen zijn doeners. Die beginnen gewoon. Afkijken misschien, of gewoon een beetje aankloten. Lekker trial en error. Je weet wel, die mensen die die IKEA doos open scheuren en gewoon beginnen.
En dan heb je die andere helft. Die eerst alle schroefjes tellen. En nauwkeurig de bijgeleverde instructies opvolgen. Je raadt het al. Bij die mensen hoor ik. Eerst lezen. Alles lezen en uitzoeken. En dan pas beginnen.
Ofwel: gaat vaak heel goed, duurt vaak heel lang.
Het kostte me 5 dagen om een goed boek over bier brouwen te kiezen. En een week om te bepalen hoe ik wilde brouwen. En waarmee.
Voor bier zijn 4 ingrediënten nodig.
Water, graan/mout, hop en gist (daarover later allemaal meer). Van deze ingrediënten zie je in een idiot-proof HEMA bierpakketje helaas weinig terug. En hoewel het bier best prima schijnt te smaken, was dat toch niet helemaal de bedoeling. Om alle ingrediënten terug te zien, ga je graanbrouwen.
Ofwel, geen blikken met extracten. Maar gewoon starten met graan/mout, waaraan je water, hop en uiteindelijk gist toevoegt.
Zal ik dan meteen zo’n supersonische elektrische brouwketel kopen?
Zeker overwogen. Maar ik ga het toch lekker écht vanaf scratch proberen. Met een kleine hoeveelheid, gewoon op het fornuis. Brouwbroeders heeft uiteindelijk ‘gewonnen’, lekker compact pakketje, betaalbaar en gewoon 5 liter. Kan ik daarna nog eens wat proberen.
Van idee, naar boek, naar keuzes, naar brouwpakket, naar nog meer lezen.. duurt lang. Ik wilde eigenlijk vandaag delen hoe het brouwen me was vergaan. Maar mijn (tweede) pan was te klein. Dus.